Symphony Landscape

previous arrow
next arrow
previous arrow
next arrow
Installation for Ainola vitrine in Järvenpää, Finland, 2.5-30.9.2018. Materials plaster, pigment, metal, acrylic color, postcards. Size 245x400x50cm

Work description of installation (In Finnish only):

Teosesittely: SINFONIAMAISEMA

Ainolan vitriinitilateoksen aiheena ovat kuvataiteilija Miika Nyyssösen vaikutelmat Sibeliuksen musiikista. Hän kuunteli säveltäjän kaikki sinfoniat tarkkaillen ajatuksia ja mielikuvia, joita musiikki synnytti.

Nyyssönen kuvaa sinimustalla pigmentillä värjätyllä kipsivaluilla musiikillisen kokonaisuuden tunnelmaa, pohjavirettä ja etenemistä. Tummanpunaiset metallinauhataivutukset kuvaavat sävellysten yksityiskohtia, pinnassa olevia tapahtumia, käännöksiä, muutoksia, tunnetta paluusta, jännitteiden nousuja ja purkautumisia. Postikorttikollaasi taustalla kuvaa musiikin etenemistä ajassa ja tilassa, korttien kuva-aiheet välittävät ajankuvaa sinfonioiden syntyvuosilta.

Taiteilijana Nyyssösen kiinnostuksen kohteina ovat havainto, ajattelu ja impulssit. Ulkoisesta havainnosta kuten maisemasta, mallista tai taidehistoriaan liittyvistä lähtökohdista työskentely on hänelle usein yllätyksellistä – tarkempi tarkastelu voi näyttää aiheen erilaisena kuin sitä ensin on ajatellut tai olettanut. Impulssit, kuten kädenjälki, eleet, nopea tai hidas työskentely, maaniset toistot, refleksit ja automaatio ovat hänen materiaaliaan siinä missä havainnot.

 Sinfoniamaisema-tilateoksen sommittelulliset ja materiaaliset ratkaisut ovat yksilöllisiä, eivätkä edusta analyyttistä tapaa kuvata musiikkia, kyse on enemmänkin tekijän ja taiteilijan pyrkimyksestä luoda tunnelema, atmosfääri tai vaikutelma sinfonioista visualistin käytössä olevan materiaalin avulla.

Teksti: Hanne Selkokari